pátek 27. dubna 2012

Werther se zastřelil


   Proč? Technicky vzato neměl možností moc. Skočit pod vlak bylo možné až o sto let později. Vhodného hada neměl po ruce, jako Kleopatra se nechat uštknout tedy nemohl. Podříznout své žíly jako římský filosof, který se znelíbil svému císaři? Utopit se jako nějaká služka? Oběsit se jako zločinec? Kulka je smrt šlechtice! Měšťanský synek doma tatínkovu pistoli měl. To se na konci osmnáctého století slušelo. A navíc on chudáček trpěl! Zopakujme si čím. 
   Jeho nejlepší přítel se oženil. Werther se do jeho paní zamiloval. Psal jí dopisy. Marně. Oba manželé přijímali chlapce vlídně ve své domácnosti. Nasadit parohy svému příteli se ale Werteherovi nepodařilo. Óda na věrnost však patří do renesance, a v tomto románu jsme na prahu romantismu! Mladý Werther je literární postava, je obrazem nastupující buržoazie. Zjevně jí nijak nelichotí. Přesto se v něm našla. Obdivovatelů přístupu „co chci, to dostanu“ bylo dost a sebevražda se stala módou v reálném světě.
   Budoucí dvorní rada J. W. Goethe vrhl na papír své vnitřní běsy a s čistou duší se zapojil do tajné zednářské lóže, jak bylo jeho společenské třídě zvykem. Následné (jak jinak) tajné myšlenky zakódoval do Fausta.

   O 220 let později je romantická literatura už historií. Po první světové válce se zdá, že lidstvo už nic horšího nemůže potkat. Na troskách starého světa chce avantgarda moderny budovat svět nový, lepší (jak jinak). V manifestu píší: „Každý bude umělcem! A realita jeho dílem!“ To, co přišlo, bylo opravdu surreálné.

Žádné komentáře:

Okomentovat